Mari bacE

Thursday, July 19, 2012

Syampu yang membuat anda menjadi gemuk?

Syampu = gemuk?? mngkin sukar untuk diterima akal. Tapi percayalah ia adalah realiti dimana tersembunyi jauh di dalam semua bahan kimia asing pada label ramuan botol syampu anda adalah pelbagai bahan kimia yang dikenali sebagai "Xenoestrogens". Tidak seperti estrogen semulajadi, bentuk-bentuk luaran sintetik estrogen hormon wanita adalah sangat sukar untuk badan anda untuk melupuskanya, sekali gus mewujudkan lebihan estrogen dan menyebabkan malapetaka kepada fungsi hormon anda. Lemak badan meningkat adalah hanya salah satu daripada gejala-gejala pelbagai xenoestrogens.
Untk memastikan anda tidak mendapat lemak badan yang berlebihan daripada syampu anda,  pastiknya dengan melihat bahan-bahan ini. Antara xenoestrogens yg biasa digunakan:
Parabens
Parabens berleluasa dijumpai dalam produk penjagaan yang paling peribadi. Mereka meniru estrogen dan digunakan sebagai bahan pengawet untuk memberikan jangka hayat kepada syampu dan perapi. Terdapat bukti-bukti yang menunjukkan hubungan langsung antara pendedahan paraben dan testosteron yang rendah dan juga kanser payudara. Membasmi syampu mana-mana dengan bahan yang berakhir dengan akhiran "-paraben" (contohnya Methylparaben, butylparaben).

Sodium Lauryl Sulfat / Sodium Laureth Sulphate (SLS)
SLS biasa digunakan kerana mereka adalah murah dan berfungsi untuk buih yang tebal.  Kebanyakan orang mempercayai buih yg byk pnting untuk membersihkan rambut mereka. Jangan terpedaya untuk mempercayai bahawa anda perlu tebal sabun untuk membersihkan rambut anda. Anda SILAP! Sulfat yang memasuki aliran darah anda melalui kepala anda telah dikaitkan dengan semua dari beban estrogen yang berlebihan kepada kecacatan mata kanak-kanak.

Propylene Glycol dan Polietilena Glikol
Ini adalah "organik" alkohol biasa anti-pembekuan yang digunakan dalam pelbagai kosmetik spt bahan penangal make-up dan sebagai penstabil wangian untuk syampu dan losyen. Mereka cenderung untuk memecahkan struktur sel-sel anda untuk membenarkan penyerapan pantas daripada xenoestrogens lain dalam syampu anda untuk merosakan hormon wanita dgn terus msk ke dalam aliran darah anda.
Pastikan anda membeli syampu yg sesuai dan selamat untk digunakan. baca label dulu sebelum beli syampu tuu. Selamat beramal dan selamat mencuba. 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...