Mari bacE

Wednesday, January 2, 2013

simbolik 'Black Butterfly'


kenape ak nak post pasal rame2 itam nie yep?? ntah ar.... tibe2 jek nak emosi.... ak post ape yang terlintas di pikiranku aje.... hehehe... pape pn nie sedikit info yang ak kopi pes dari tenet....  ^_^


✦Metamorfosis: Dalam banyak budaya, ia dipercayai bahawa rama-rama hitam adalah simbol peralihan, pembaharuan atau kelahiran. Ia juga dipercayai bahawa rama-rama hitam boleh menjadi simbol kelahiran semula sesuatu atau orang. Mereka juga dilambangkan untuk panjang umur dan perubahan dalam kuasa. Secara ringkas, rama-rama hitam sepatutnya untuk menjadi tanda perubahan positif dalam keadaan sekarang.

✦ Kematian Amaran: Dalam pelbagai bahagian dunia termasuk Amerika Tengah, Filipina, China, rama-rama hitam dianggap sebagai simbol kematian. Oleh itu, menurut orang-orang ini, rama-rama hitam atau rama-rama di dalam rumah adalah amaran kematian ahli rumah. Mereka juga muncul di dalam rumah apabila seseorang di dalam rumah telah meninggal dunia.

✦ Jiwa Mati: Menurut lores (dan sedikit menakutkan) menarik tanah Celt atau Ireland, rama-rama hitam hanyalah roh orang yang telah mati. Menurut kepada orang Ireland, apabila orang si mati gagal untuk menemui akhirat mereka, mereka bertukar menjadi rama-rama hitam. Oleh itu, rama-rama ini boleh memasuki rumah atau hartanah di mana mereka dahulunya milik sebagai jiwa hidup.

✦ Witch penyamaran: ahli-ahli sihir terkenal yang juga dikaitkan sambil menjelaskan makna rama-rama hitam. Menurut kepada genre mengikut konteks, ahli-ahli sihir mengubah diri mereka ke dalam rama-rama hitam supaya tiada siapa yang boleh mengiktiraf mereka sambil mencuri pelbagai makanan yang mereka perlu makan! Ini adalah amat jelas dengan merujuk kepada rama-rama hitam atau rama-rama yang muncul di dalam atau di sekitar rumah-rumah pada waktu malam.

✦ Kebakaran Dewi: Menurut mitologi Aztec, Obsidian Butterfly atau Itzpapalotl dewi pahlawan kebakaran dan kematian bayi. Dalam dokumen bersejarah, Itzpapalotl dikaitkan dengan rama-rama, rusa dan rama-rama hitam. Beliau digambarkan sebagai syaitan bintang yang membaham orang semasa gerhana matahari. Menurut ikonografi, dia camouflages dalam bentuk makhluk serangga dan pelbagai supaya kekal tidak dapat dikenali.

✦ Simbolisme Positif: Tidak kira sama ada anda percaya dalam simbolisme rama-rama hitam atau tidak, anda masih boleh mengambil beberapa makna positif dari simbolisme rama-rama yang disebutkan di atas. Sekurang-kurangnya itulah apa yang kebanyakan orang lakukan semasa mendapat tatu rama-rama. Anda lihat, dalam kebanyakan cerita-cerita, rama-rama hitam dikaitkan dengan perubahan, peralihan, kebebasan, dan kelahiran semula. Ia dilambangkan sebagai kematian - menganggap ia sebagai kematian semua perkara yang malang dan buruk


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...